preskoči na sadržaj
Vijesti

Anketa o prehrani u našoj školi

Grupa “Štrigovski vrt i sadovjok” pod vodstvom učiteljica Jasmine Tuksar i Klaudije Kežman s radom je započela prije tri tjedna.

 


Najprije su učenici sedmih razreda izradili anketu o prehrambenim navikama učenika viših razreda naše škole. Anketa je objavljena na internet stranici škole, a učenici predmetne nastave su je ispunili na nastavi informatike. Anketu smo obradili, pa pogledajte rezultate na prezentaciji a ujedno ih možete pročitati i na ploči u holu naše škole. (vidi Prilog 1.)

 

Za vrijeme provođenja ankete učenici dijalektološke grupe su zajedno sa svojim učiteljicama Jasminom i Klaudijom došli na ideju o proučavanju i sakupljanju naziva namirnica na štrigovskom govoru.Tako je sakupljeno brdo riječi koje se odnose na biljke, i to one koje služe za prehranu, ali i one koje nam uljepšavaju prostor i duhovno nas obogaćuju.

 

Sakupljene nazive smo obradili i svrstali u nekoliko skupina, vrt- u kojem je skupina povrća i žitarica, livada tj. senokoša s nazivima cvijeća,trava i korova, grmlje,  sadovjok- u kojem su gljive i voće s naglaskom na vrste grožđa i starih sorti jabuka. Sakupljeno je više od 30 naziva za stare sorte jabuka.

 

Nakon toga učenici sedmih i osmih razreda obavljali su dva posla. Napravili su plakate s tim nazivima po skupinama i naravno zapisali nazive za svaku biljku, a usporedno se radilo i na prezentaciji pri čemu ne da smo samo pronašli sličice već smo i snimali izgovor. (vidi Prilog 2.)

 

 

 

Nismo ni danas bili bez posla. Najprije smo odgledali rezultate obrađene ankete i prezentaciju sa štrigovskim vrtom i sadovjokom u cijelosti, a nakon toga smo se igrali s tim riječima. Spajali smo sliku s kajkavskim nazivom ili književnu riječ s našom “štrigovskom”. Na kraju smo se malo i natjecali po skupinama.  (vidi Prilog 3.)

 

 

 

I na kraju da ne zaboravimo zahvaliti svima onima koji su nam pomogli, a bio ih je popriličan broj. Učitelju Damiru na provedbi ankete, učiteljicama Renati i Aleksandri na pomoći oko izgovora riječi te svim  učenicima koji su pomogli oko sakupljanja riječi.


Priloženi dokumenti:
Prilog_1.pptx (200.40 KB)
Prilog_2.pptx (21.91 MB)
Prilog_3.pptx (555.24 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Damir Kovačić   datum: 3. 3. 2015.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


E- DNEVNIK


Korisni linkovi
PROPISI
 • Zakoni
 • Pravilnici

KORISNI LINKOVI


Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju