preskoči na sadržaj
Obavijesti

Oremošovo v Štrigovi- Dan sv. Jeronima i Europski dan jezika!

Na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, proslavili smo Oremošovo i Europski dan jezika! Integrirani dan bio je poslije podne, kako bismo ujutro mogli sudjelovati na misi u Jeronimovom svetištu! Ovaj veseli školski dan pripremljen je i ostvaren pod vodstvom učiteljica stranih jezika Klaudije Kežman i Jasmine Tuksar i vjeroučitelja Višeslava Štimec Protrka.


Oremošovo v Štrigovi -

 Dan sv. Jeronima i Europski dan jezika!

U našoj školi na dan svetog Jeronima, 30. rujna, proslavili smo Oremošovo i Europski dan jezika. Drugim riječima istaknuli smo važnost i bogatstvo višejezičnosti i multikulturalnosti. Taj smo dan u školu išli popodne, kako bi prije podne mogli biti na misi u svetištu sv. Jeronima.

Na početku smo čuli nekoliko vrlo zanimljivih i poučnih mudrih izreka.

Poligloti u Štrigovi

Jeronim je bio poliglot, a i u našoj školi imamo nekoliko poliglota! Priču Pinokio ispričali smo na deset europskih jezika! Tako se govorilo na engleskom, španjolskom, talijanskom, romskom,  francuskom,  albanskom, ruskom, slovenskom, mađarskom i  njemačkom jeziku. Za one koji nisu razumjeli priču ponovno smo je mogli čuti na domaćem štrigovskome govoru i to popraćenu crtićem. https://www.youtube.com/watch?v=b-rLtTo8JeE

Napravili smo knjigu imena

Napravili smo antroponimikon- „knjigu osobnih imena“. Svaki je učenik istražio podrijetlo svog imena, njegovo značenje, neslužbeni oblik svog imena, ime na stranim jezicima. Oni koji imaju nadimak i imendan i to su naveli. Osobito zanimljivo je bilo pronalaženje poznate osobe ili pjesme sa svojim imenom.  Poigrali smo se malo i matematikom. Tako smo prebrojali imena svih 186 učenika i otkrili da najviše imena počinje na slova M (26)  i L (23). Najčešća imena, koja se u oba roda pojavljuju pet ili više puta su Leo, Ivan, Luka, Josip, David, Martin, Karlo i Matej. Podrijetlo imena dolazi većinom iz latinskog (35%) i hebrejskog (34%) jezika, iz grčkog 19%, a iz hrvatskog jezika tek 4%.

         Uvod u temu osobnih imena održala je naša gošća dr.sc. Ines Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Obnovljen Jeronimov izvor u Štrigovi

 Prisjetili smo se života i djela našeg štrigovskog, hrvatskog i svjetskog sveca koji je cijelu Bibliju s originalnog hebrejskog i grčkog jezika preveo na latinski. Zato Jeronima s pravom zovemo zaštitnikom i „kraljem prevoditelja“! Učenici su se čak okušali u čitanju na hebrejskom. Čuli smo priču o izvoru kojega je još kao dječak Jeronim iskopao vlastitim rukama. Na tom se mjestu i danas, podno brežuljka na kojem je svetište,  nalazi obnovljeni Jeronimov zdenac „Izvor milosti“. Zato je i dječji školski zbor otpjevao poznatu međimursku pjesmu „Međimurski zdenci“.

Kroz zanimljiv kviz ponovili smo i provjerili što smo naučili. Znanje smo vrednovali količinom plastičnih čepova koje smo sakupljali tijekom prošle školske godine.

Hrpa čepova velika kao pola škole

Naime, s nama je bio i još jedan gost. Gospodin Emil Vibović iz Udruge oboljelih od leukemije i limfoma. Nakon što smo mu predali čepove objasnio nam je da se za svaki čep dobije donacija za pomoć oboljelima. U cijeloj Hrvatskoj se do sada kroz ovu akciju skupila hrpa velika kao pola naše škole! Osim pomaganja oboljelima, sudjelovanjem u akciji čuvamo i okoliš.

Sažetak integriranog dana prepoznali smo u stihovima iz Biblije „Kad bi sve jezike ljudske govorio, i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, ništa mi ne bi koristilo…“. Taj poznati „Hvalospjev ljubavi“ otpjevala je učenica Leonora Kuqi.

                                                                     Višeslav Štimec Protrka, vjeroučiteljPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Višeslav Štimec Protrka   datum: 2. 10. 2014.

Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


E- DNEVNIK


Korisni linkovi
PROPISI
 • Zakoni
 • Pravilnici

KORISNI LINKOVI


Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju